Meditatiedag 11 maart 2018

Een meditatiedag is een mooie gelegenheid om wat langer de tijd te hebben om je te richten op het observeren en beter leren kennen van je geest en  het ontwikkelen van helpende kwaliteiten die tot meer geluk leiden. 

De meditatiedag is in Castricum op zondag 11 maart met Joost van den Heuvel.

Opmerkzaamheid, helderheid, vriendelijkheid, vrijheid

Vipassana meditatie is een eenvoudige en krachtige vorm van meditatie.  Je krijgt inzicht in hoe je geest werkt en hoe je reacties ontstaan. Je gaat daardoor anders kijken naar jezelf en alles om je heen. Regelmatige beoefening zorgt ervoor dat je met meer opmerkzaamheid en aandacht leeft. Daardoor ontstaat meer helderheid, focus en vrijheid. Je ontwikkelt langzamerhand meer vriendelijkheid voor jezelf en anderen en het vermogen om situaties te accepteren zoals ze zijn.

We brengen een dag door met aandacht en stilte. 

De meditatie wordt uitgelegd, er is een lezing en gelegenheid voor vragen.

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur. Inloop vanaf 10.30 uur.  

 

Begeleiding: Deze dag wordt begeleid door meditatieleraar Joost van den Heuvel Rijnders, met assistentie van Anneke Breedveld en Bianca Vermeij.

Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana meditatie. Vanaf het moment van kennismaken tot op heden ervaart Joost meditatie als een vorm van thuiskomen. De stilte, inkeer, vriendelijke en milde grondhouding, het ervaren van innerlijke ruimte zijn daarbij waardevolle aspecten. In Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde drie jaar intensief in Birma en Nepal. Joost begeleidt sinds 2005 meditatieactiviteiten in Enschede en elders in het land. Waardevol in de overdracht van de oeroude leer van de Boeddha is de praktische toepassing voor de Westerse mens anno nu.

De kosten voor deze dag zijn € 22,50 te betalen op de dag zelf. Dit bedrag is voor de kosten die gemaakt worden aan bijvoorbeeld zaalhuur, materiaal en reiskosten. De begeleiding door de leraar is op dana basis.

Dana is een Pali-woord en wordt meestal vertaald met vrijgevigheid.  Vaak begon de Boeddha zijn onderricht met het grote belang uit te leggen van het beoefenen van dana, omdat vrijgevigheid de eerste stap is in het losser maken van gehechtheid en verlangen. De meditatieleraar is vrijgevig in het delen van zijn verkregen inzichten en ervaringen met anderen vanuit een gevoel van liefde en mededogen. De deelnemers kunnen vrijgevigheid beoefenen in het geven van dana aan de leraar.

Lunch en kussentje: Er zijn matjes, stoelen en een enkele kussens. Als je zelf een kussentje of bankje hebt, is dat handig om mee te nemen. Misschien vind je warme sokken en een omslagdoek ook prettig. Neem iets te eten mee voor je lunch. Wij zorgen voor koffie en thee.

Plaats:  Yoga2Go, Pernestraat 31 in Castricum, ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station in Castricum.

Informatie en aanmelding : Bianca Vermeij bvermeij@telfort.nl 0251 658859 of Anneke Breedveld 0251 658851 breedan7@xs4all.nl.

“Every time we become aware of a thought, as opposed to being lost in a thought, we experience that opening of the mind.” Joseph Goldstein, Insight Meditation: The Practice of Freedom