Over ons

Vipassana Castricum bestaat uit Anneke Breedveld en Bianca Vermeij. Wij bieden vipassana-meditatie aan omdat wij iedere dag in ons dagelijks leven de positieve effecten van deze meditatie merken en we willen dat graag met anderen delen.

Anneke Breedveld

Anneke Breedveld - Meditatiebegeleiding bij Vipassana Haarlem

De beoefening van vipassana-meditatie leert je tot rust te komen te midden van alle omstandigheden, zelfs die welke moeilijk, pijnlijk of verwarrend zijn. Dit tot rust komen is iets anders dan afstand nemen, dan onverschilligheid: het is het erkennen en accepteren van datgene wat zich van moment tot moment aan en in ons voordoet met een zekere nieuwsgierigheid en vriendelijkheid, terwijl een deel van jezelf dit gewoon allemaal in stilte gadeslaat.

Ruim dertig jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de eerwaarde Mettavihari en begon ik aan mijn eerste retraite onder zijn begeleiding. Het was een kennismaking met een methode van het beoefenen van oplettendheid waar ik al jaren onbewust naar op zoek was. De vragen die ik had omtrent mijzelf, wie ben ik, waar ga ik heen, wat is leven, leerde ik onderzoeken; ik leerde te kijken naar mijn ervaringen, oplettend te zijn op de gewaarwordingen van mijn lichaam, gevoelens, gedachten. Het werd een manier van leven: oplettend te zijn, te ontdekken dat wij allemaal op zoek zijn naar innerlijke vrede en geluk. Er is meer helderheid, vriendelijkheid en mededogen ontstaan naar mijzelf en naar anderen.

Er volgden in de jaren retraites onder begeleiding van de eerwaarde Mettavihari, zen-sesshins, retraites met o.m. Carol Wilson, Guy en Susan Armstrong, Dingeman Boot, Christina Feldman, de eerw. Vivekananda.

Enkele jaren geleden startte ik een sangha in Castricum, waar wekelijks vipassana-meditatie beoefend wordt.

Mogen alle wezens vrij zijn van lijden en in harmonie leven.

Bianca Vermeij

Bianca Vermeij - Meditatiebegeleiding bij Vipassana Haarlem

Na een reis naar Nepal ben ik in 1997 begonnen met een cursus boeddhisme en meditatie in Amsterdam. Het was voor mij duidelijk dat ik mijn richting gevonden had.
De eerste jaren heb ik concentratiemeditatie beoefend; toen merkte ik dat voor mij de sleutel lag in het aandachtig gewaarzijn. Daarom ben ik vipassana-meditatie gaan beoefenen. Sinds die tijd heb ik les gehad en retraites gevolgd bij Jotika Hermsen en andere internationale lerar(ess)en  zoals Ven. Vivekananda, Ven. Sujiva en Christina Feldman. Ik heb ook een aantal jaar summer classes boeddhistische psychologie gevolgd bij de eerwaarde Prof. U Nandamala uit Birma en bij Sr. Agganyani.

De laatste jaren geef ik mijn ervaringen door en geef ik meditatiecursussen,  meditatiebegeleiding en introductie in de boeddhistische psychologie.

Ik ben nog altijd gefascineerd door de menselijke geest en de mogelijkheden van de geest om zich te ontwikkelen. Ook doordat ik mijn oude niet-helpende patronen langzamerhand zie veranderen en nieuwe patronen die meer geluk brengen zie ontstaan. Ik zie dat ook bij anderen. Ik heb een groot vertrouwen in deze vorm van meditatie en in de heldere visie van de Boeddha voor mijn meditatie en voor de toepassing in het dagelijkse leven.

Ik ben betrokken bij Vipassana Haarlem en meditatie centrum Dhammadipa in Amsterdam.

Advertentie

Een reactie op Over ons

  1. annemarie van de sande zegt:

    beste mensen,ik wil graag mer informatie over de Vipassana meditatie in castricum

    harte groet,Annemarie

Reacties zijn gesloten.